Музичний ринок збору роялті в Україні заблоковано через бездіяльність Міністерства економіки

19.03.2021

Представники музичної індустрії України вимагають від Мінекономіки виконання їх обов’язків згідно законодавства.
18 березня на базі Комітету з питань економічного розвитку ВРУ відбувся круглий стіл «Розбудова ринку авторських прав в Україні: сучасні виклики захисту прав авторів». Захід присвячено відновленню прав авторів на отримання авторської винагороди, а його організатором виступила Всеукраїнська профспілка працівників музичної індустрії.

Вперше в історії музичної індустрії України Комітет економічного розвитку організував розгляд ключових проблем ринку. Круглий стіл проводився на підставі рішення Комітету від 17.03 2021 року — більшість депутатів підтримала проведення круглого столу голосуванням. Разом з тим, через певні порушення організаційного процесу, офіційний захід відбувся не в приміщенні Верховної ради, як було заплановано на початку, а в КВЦ «Парковий».

Голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха відкрив захід, до якого долучилися наступні народні депутати: Рущишин Ярослав, Задорожній Микола, Буймістер Людмила, Санченко Олександр та представник Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Олексій Арданов.

Зі сторони представників музичної індустрії взяли участь: Руслана Лижичко, Оля Полякова, Вадим Красноокий, Олег Винник, Валерій Харчишин, Олег Скрипка, Тарас Тополя, Jerry Heil, представники Tayanna, Макса Барських, представник гурту «Бумбокс», представники Тіни Кароль, лейбла Masterskaya Івана Дорна, Ірини Білик, Jamala, Наталія Валевська, Дмитро Сисоєв, інші українські автори й артисти.

На жаль, захід не відвідали представники Міністерства культури та інформаційної політики. Ціль діалогу — розблокувати діяльність ОКУ в сфері публічного виконання та публічного сповіщення.

До присутніх звернулась співачка Руслана Лижичко, президентка спілки «Автори та видавці»:

«У 2021-му році ми відзначаємо 30 років незалежності України. Питання інтелектуальної власності та авторських прав в цьому світлі мають бути одним з ключових питань соціальної політики. Адже саме створення сучасного контенту підштовхує і минулі надбання, і формує ринок як такий — а він, на жаль, в Україні досі не сформований належним чином. Говорячи про захист авторських прав, окремо хочу виділити питання «телефонного права», приватного копіювання за допомогою гаджетів. Видатки з компаній-виробників гаджетів також мають збиратись — все повинно бути прозоро. «Кулуарні рішення» неприпустимі.»

Після цього учасники круглого столу обговорили порядок денний, де підняли питання процесу акредитації організацій колективного управління, який відбувся 17.12. 2020 року, а саме: той факт, що міністр економіки досі не підписав наказ, що заблокувало ринок. Через це 01.01.21 року всі правовласники в Україні не можуть отримувати винагороду за використання їхніх творів.

Доповідачі круглого столу висловили бачення ситуації, що склалась сьогодні навколо ринку авторського права.

Ганна Степаненко, заступниця голови Всеукраїнської профспілки працівників музичної індустрії:

Ми маємо репутацію країни, в якій систематично порушуються права авторів. Прийняття нового Закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» мало реформувати дану систему. Але значна кількість питань цієї реформи залежить не від закону, а належної правозастосовчої практики, зокрема конкретних дій, які вчиняються профільним міністерством. На сьогодні через порушення ч. 2 ст. 19 Конституції України не завершується процес акредитації. Тому профільний комітет ВРУ в рамках контрольних повноважень має відновити законність в цій сфері.

Валерій Харчишин, гендиректор ГО «УААСП»:

«Ми з боку УААСП розуміємо, що всім учасникам процесу так чи інакше треба об’єднатись. Для нашої організації найважливіше — це збереження та суворе дотримання міжнародних угод, які є в складі умов про асоціацію з ЄС. Збір та розподіл коштів за використання іноземних творів. Раніше цим займались ми, можемо це все передати в іншу організацію чи далі продовжити свою справу. Важливе те, щоб існувала одна організація, яка опікується авторським правом не тільки українських, а і світових авторів, чиї твори використовуються тут».

 

Тарас Тополя, гурт «Антитіла»

«ГО «УААСП» не погоджується з рішенням комісії про акредитацію, а не оскаржує його в суді тому, що доки наказ про акредитацію не підписаний міністром, немає чого оскаржувати. Міністр правильно робить, що не підписує, оскільки ми бачили порушення.»

Мар’яна Вороніна, керівник компанії «Бест Мьюзік»:

Керування авторською організацією колективного управління повинно бути збалансованим, юридичні й фізичні особи повинні мати рівний вплив на прийняття рішень організації колективного управління. Закликаю Міністерство економіки завершити акредитацію. У свою чергу організації, що перемогли в конкурсі, проведеному 17.12 2020 року, готові до безпрецедентної відкритості й співпраці з усіма авторами, видавцями та організаціями.

 

Вадим Красноокий, лідер гурту Mad Heads:

Ми близькі до реального об’єднання. Моя пропозиція для успішного функціонування ОКУ та прозорого розподілу коштів: автоматизація процесів. Для цього встановлюється спеціальне програмне забезпечення із базами українських та зарубіжних творів, мінімізується ручний підрахунок та зловживання. І кожен автор може в будь-який момент зайти в особистий кабінет та подивитись свої виплати. Але таке програмне забезпечення коштує грошей, які через зволікання Міністерства економіки не збираються вже кілька місяців.

 

Олександр Нікін, генеральний директор ГС «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами»:

За 2020-й виплати у сфері авторського права виросли на 121%. 2021-й мав би стати в цьому плані визначним роком, але вся наша праця може бути знищена без визнання акредитації. Зараз мали б бути виплати авторам у розмірі десятків мільйонів гривень, але вони не можуть бути здійснені. Якщо ми не вирішимо це питання найближчим часом, почнеться справжній соціальний вибух, оскільки люди залишаться без виплат, враховуючи відсутність концертів. Що ми маємо казати авторам, які не отримали кошти: йдіть до міністра економіки під двері? Навіть наші колеги з США звернули увагу на це питання та вказали на те, що акредитація має бути завершена.

Головуючий Ярослав Рущишин зазначив, що Комітет економічного розвитку ВРУ звернеться до міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства із зверненням щодо підстав недотримання норми закону ч.9 ст. 16 «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав». Присутні учасники музичної індустрії заявили, що вони очікують виконання закону та розблокування їхньої роботи.

Підсумовуючи, учасники круглого столу погодились, що ринок має об’єднуватись, мають бути представлені всі сторони музичної індустрії. На фоні загальної кризи та відсутності концертів заблокування виплати роялті спричинить загострення ситуації, яка може вибухнути: як медійно, так і в суспільній площині.

Як впевнились всі учасники, діалог можливий і пошук спільного рішення триватиме: створення робочої групи, що допоможе регулювати відносини між правовласниками, артистами та державою. Але спершу — і це є першочерговою задачею з боку влади — має бути дотриманий закон і завершений процес акредитації.

 

схожі новини